Faaliyet Raporları

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ FAALİYET RAPORU (2019-2020)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak derslerimizi yaptığımız TÜMAR Merkezine bağlı Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA)’nin bünyesinde 8 farklı uygulama mutfak/atölyesi bulunmaktadır. Öğrenciler uygulama derslerini bu tesislerde ve her bir öğrenciye bir istasyon düşecek şekilde eğitim verilmektedir ki bu imkanlarla Başkent Üniversitesi mevcut 72 Gastronomi lisans programının içerisinde ilk üç içerisinde değerlendirilmektedir. (Tesislerin özellikleri için  https://www.baskent-tga.com/genelbilgi linkinden detaylı bilgi alınabilir.) Dersler sırasında sektör gezileri düzenlenerek (Kavaklıdere Şarap Fabrikası Gezisi, Açkar Süt Ürünleri Fabrikası gezisi) öğrencilerin teorik olarak öğrendikleri hususların uygulamasının nasıl yapıldığını yerinde inceleyerek ve alanın profesyonelleri ile görüşerek pekiştirmeleri sağlanmaktadır. Uygulama derslerinin bir kısmı doğrudan alanda profesyonel olarak (şef, işletmeci, barista vb.) çalışan öğretim elemanları tarafından verilerek öğrencilerin sektör temsilcileri ile etkileşime girmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca bu sayede sektör-üniversite işbirliği sağlanarak kendi eğitim öğretim metod ve uygulamalarımız için sektör temsilcilerinden geri bildirim alma imkanı da olmaktadır.Uygulama derslerinde öğrencilere kendi seçtikleri menülerde tabak tasarımı için eskiz çalışması yaptırılmakta, eskiz çalışması yaptıkları tabağa yönelik yemeği hazırlayarak uygulamalı sınavda jüri önünde sunum yapmaktadırlar. 

Bölümümüzde disiplinler arası çalışmayı teşvik eden uygulamalar:

Öğrencilerin çeşitli yarışmalara, eğitim kamplarına ve workshoplara katılmaları teşvik edilerek bu etkinliklerde farklı eğitim kültürlerinden ve farklı disiplinlerden üniversite öğrencileri ve sektör temsilcileri ile tanışmaları amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 2019 yılı içerisinde yapılan faaliyetlerimiz;8-10 Mart 2019 tarihleri arasında Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu tarafından düzenlenen Nevşehir Gastronomi Festivali TAŞPAKON Türkiye Kupası Önelemeleri’nde, Bölümümüz Öğretim Elemanı Arş. Gör. Esra Zıvalı rehberliğinde; öğrencilerimizden Bireysel Kategoride Ruhican Top (Dana Mutancana-Süt Böreği), Aşçılık ve Pastacılık Kategorisinde ise ekip olarak yarışan Ali Aybars Girgeç (Tepsi Kebabı-Cennet Çamuru) ve Asilhan Aydın (Kalamar Tava-Kütük Pasta) “En İyi Üçüncü Üniversite” olma başarısını göstererek 2020 Türkiye Kupası Finallerine katılmaya hak kazanmıştır.Aşçılar Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile 13-14 Nisan 2019 tarihleri arasında 8’incisi düzenlenen İstanbul Culinary Cup 2019 yarışmasına GSTMF Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 1. sınıf öğrencileri Sena ÜZÜLMEZ ve Mert Batın KOÇ ile SBMYO Aşçılık Programı 2. Sınıf öğrencileri Ayşe Nur KURTAR ve Begüm KIRMA’dan oluşan takım üniversiteler kategorisinde 20 üniversite arasında 2’nci olarak gümüş madalya, kazanmışlardır.Ankara Profesyonel Aşçılar Derneği'nin 12-15 Aralık 2019 tarihlerinde Altınpark Fuar Merkezinde düzenlediği II. Başkent Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası'nda, "Üniversite Tavuk Yemekleri" kategorisinde öğrencimiz Aysenur Erten katılmış ve 2. olmuştur.Aşçılık Anadolu Lisesi’nin Mezunlar Derneği (AŞOMDER) tarafından Mengen’de düzenlenen 5. Ulusal Aşçılık Kampına Başkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü adına 2. sınıf öğrencisi İkbal Ertuğrul Dikeç ile Öğretim Görevlisi Gamze Ege katılmıştır. Etkinlikte davetli öğrenciler ile öğretim üyelerinin birlikte katıldığı aşçılıkla ilgili çeşitli eğitimler verilmiş, uygulamalar yapılmıştır.Öğrencilerimizin farklı yemek kültürlerini tanıyabilmeleri için dünya mutfaklarına yönelik almış oldukları derslerin dışında bizzat o ülkenin şefleri tarafından workshop organizasyonları yapılmaktadır. Bu kapsamda Ukrayna Büyükelçiliğinin desteği ile Ukraynalı şefler tarafından 5 Nisan 2019 tarihinde TGA Atölyelerinde bir work shop yapılmış ve öğrencilerimiz de iştirak etmişlerdir.Gastronomi ile Fotoğraf sanatının nasıl kesiştiğini anlatabilmek ve uygulamalı olarak aktarabilmek amacıyla 12 Mart 2019 tarihinde Executive Chef Servet Kazım Güney'in ve GastroMERA fotoğraf ekibinin davetli konuşmacı olarak katıldığı bir seminer düzenlenmiştir Seminerde uygulamalı olarak yemek fotoğrafçılığı konusunda bilgi paylaşımında bulunulmuştur.Ankara Valisi Sayın Vasip ŞAHİN ve Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Sayın Kamil ÖZER destekleri ve katılımlarıyla, 30 Nisan 2019 tarihinde Bilkent Otel Kongre Merkezinde yapılan Kültür ve Turizm Şurası’nda 6 farklı çalışma grubu oluşturulmuş olup bu altı çalışma grubundan bir tanesi olan Gastronomi Çalışma grubuna bölümümüzü temsilen Dr.Öğr.Üyesi Tulga ALBUSTANLIOĞLU katılmıştır. Bahse konu şurada Ankara’nın turizm potansiyeli ile farklı turizm alanlarında atılabilecek adımlar konuşulmuş. Dr.Öğr.Üyesi Tulga Albustanlıoğlu da Gastronomi Turizmi ile ilgili toplantılarda katkı sunmuştur. Ayrıca bu toplantıda sektör temsilcileri ile farklı üniversitelerin (Bilkent, Gazi, Hacı Bayram Veli ) turizm ve gastronomi alanında çalışan öğretim üyeleri ile gastronomi eğitimi konusunda da görüş alışverişi yapılmıştır.

 

EĞİTİM-ÖĞRETİMİN HER SEVİYESİNDE

ÖĞRENCİLERE ARAŞTIRMA YETKİNLİĞİNİ KAZANDIRMAK ÜZERE GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

Sıra No.

AKADEMİK BİRİM

FAALİYETİN ADI

TARİHİ

AMACI

KATILIMCI SAYISI

1

GMS Bölümü

“Yemek Fotoğrafçılığı” semineri

 

12.03.2019

Yemek fotoğrafçılığı konusunda, Gastro Mera fotoğraf ekibi ile Executive Chef Servet K.Güney’in katıldığı uygulamalı seminer düzenlenmiştir. Etkinliğin amacı öğrencilere “yemek fotoğrafçılığı” konusunda sektördeki gelinen aşamayı ve sektörün beklentilerini uygulamalı olarak göstermektir.

50

2

GMS Bölümü

Mengen Aşçılık Kampı

 

21-28.04.2019

Farklı üniversitelerden öğrencilerin bir araya gelerek bir hafta boyunca sektörde önde gelen şeflerin rehberliğinde uygulamalı aşçılık eğitimi almaları amaçlanmaktadır. Her yıl bir öğrencimiz bu etkinliğe katılmaktadır.

1

3

GMS Bölümü

Ziyafet Mutfağı ve Organizasyonu Dersi Uygulamalı Final Ödevi

02.05.2019

GMS 254 Ziyafet Mutfağı ve Organizasyon dersi kapsamında öğrencilerin kendi belirledikleri bir menüyü araştırmaları ve dersin final ödevi olarak sunmaları amaçlanmıştır.

20

4

GMS Bölümü

“Mutfakta Bıçak Kullanma Sanatı” semineri

17.10.2019

Sektörün önde gelen isimlerinden Tankut Paçacı ve Sadık Doğan tarafından öğrencilere uygulamalı olarak mutfakta bıçak kullanımının yöntemleri konusunda tecrübe ve bilgi aktarımı yapılması amaçlanmıştır.

50

5

GMS Bölümü

Kavaklıdere Şarap Fabrikası İnceleme Gezisi

 

09.12.2019

GMS 251 İçki Teknolojisi ve Bar Yönetimi dersi kapsamında fabrika inceleme gezisi yapılarak öğrencilerin sektör hakkında bilgilendirilmeleri, teorik olarak gördükleri konuları yerinde inceleyerek bilgilerini pekiştirmeleri amaçlanmıştır.

15

6

GMS Bölümü

Açkar Süt Ürünleri Fabrikası Ziyareti 

02.12.2019

GMS 155 Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersi kapsamında fabrika inceleme gezisi yapılarak öğrencilerin sektör hakkında bilgilendirilmeleri, teorik olarak gördükleri konuları yerinde inceleyerek bilgilerini pekiştirmeleri amaçlanmıştır.

15