Gastroarkeoloji kapsamında Antik Zeugma Kenti Roma Dönemi pişirme kap örneklerinin Başkent Üniversitesi Seramik Sanat ve Uygulama Merkezi Müdürü Sibel Aktaş ve seramik sanatçısı Elvan Çelik tarafından yeniden üretilerek hayat bulmasıyla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Dr. Öğr. üyesi Arkeolog ve BÜKSAM Müdürü Tulga Albustanlıoğlu tarihsel sunumu Öğr. Şef. Servet Kazım Güney yemek üretimi ve yine aynı bölümde Gıda Mühendisi Doç.Dr. İlkay Yılmaz ve Dr. Öğr.Üyesi Nurten Günaydın Beyter 'in duyusal analiz çalışmalarıyla Antik Roma Mutfağı üzerine 3 Şubat 2023 Cuma deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Zeugma Antik kentinin yerleşik Lejyonu LEG IIII Scytica’nın generali Gaius Aemilius Maximus ile LEG IIII Flavia Felix Lejyon Generali Traianus Mucianus arasındaki Zeugma kentindeki antlaşma Convivium’u (Akşam Yemeği) tarihsel etkinliğin senaryosunu oluşturmaktadır. Zeugma Kazı Başkanı Prof.Dr. Kutalmış Görkay İngiltere Oxford, Zeugma Kazı Başkan Yardımcısı ve Zeugma Yemek Kültürü ve Seramikleri üzerine çalışan Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol Ankara ve Masterchef Deniz Orhun İstanbul'dan Çevrimiçi katılmış ve çalışmaya onur vermişlerdir. Duyusal Analizi gerçekleştirilecek yemeğin menüsünü Lactuca Patina. Marul ile hazırlanan kıvamlı çorba, Vitellina Fricta: Dana eti ve kuru üzüm ile hazırlanan et yemeği Libum: Peynirli kek oluşturmaktadır.
İzlemek İçin Lütfen Tıklayınız